Föreningens ordningsregler

Ordningsregler
reviderad: 2020-09-16

Bastu

Bokning av bastun görs på lista som finns i tvättstugan.

Balkonger, fasaden och uteplatser

För att få en enhetlig utformning och utseende på balkonger har styrelsen varit i kontakt med arkitekten som har ritat byggnaden för att få förslag och råd. Tillsammans med brf. Östra Saltsjön har vi kommit överens om att följande regler skall gälla för utsmyckning av uteplatser och balkonger.För de som vill ha vindskydd på balkongen skall de monteras enligt anvisningar från företaget Markispunkten AB.Materialet skall vara av fabrikat Sandatex markisväv och typ Uniti i kulör grå 15/14.Kan beställas hos Markispunkten AB, telefon: 08-94 18 28. För uteplatserna mot gården gäller att inga utsmyckningar får göras ovan överkanten på staketet eller på utsidan av staketen utan tillstånd från styrelsen. (För lägenheter mot vattnet i entreplan gäller reglerna under rubriken ”Utemiljön”.) Blomlådor skall placeras innanför balkongräcke respektive uteplatsstaket. Läs även under ”Utsmyckning”, nedan.

Efter kontakt med Hed fasad, som ansvarat för putsning av fasader och A-betong, som levererat balkongplattor, har följande framkommit:

Fasaden på fastigheten består av puts på mineralullsskiva. Konstruktionen gör fasaden olämplig som fästpunkt för klädhängare, flaggstänger, markiser etcetera, då det finns risk för att putsen krackelerar och att det sker vatteninträngning. Det är därför inte tillåtet att fästa något i fasaden.
Balkongplattorna kan skadas om de målas eller täcks med olämpligt material. Det går dock bra att lägga trätrall eller plasttrall som är vattengenomsläpplig.

Barnvagnar

Barnvagnar får inte stå i trapphus. Det står klart efter en dom i Kammarrätten. Stockholms brandförsvar har i och med den fått rätt i ett fall där en bostadsrättsförening begärt tillstånd för att ha barnvagnar i trappuppgången. Enligt lagen får inte lösa och brännbara föremål förvaras i trappuppgångar som kan försvåra en utrymning om det börjar brinna, - gäller även solstolar och skidor, barnvagnar kan ställas i cykel- och barnvagnsförråd, entré från 7:an.

Grovavfall

Grovavfall kan lämnas på återvinningscentral. Närmaste finns i Östervik, utmed Saltsjöbadsleden samt i Skuru. Se Nacka kommuns hemsida för öppettider.

Grillning

Grillning är inte tillåten på balkongen.

Husdjur

Djur kommer alltid att finnas i bostadsbebyggelse, men det är viktigt att de tas om hand på ett sådant sätt att det inte uppstår störning för omgivningen. Lagstiftningen ställer ett strikt ansvar på att det är djurägarens sak att förebygga problem av det slaget. Hundägare måste plocka upp efter sin hund  när den har bajsat på innergärden eller i rabatter samt städa upp om den har smutsat ned i trappuppgång eller hiss (hissdörr).

Ohyra

Det är den enskilde medlemmen som är skyldiga att se till att våra lägenheter inte innehåller ohyra. Vid upptäckt av ohyra skall sanering utföras omgående.

Parkering

Området är byggt för att ha en lugn och bilfri miljö utmed kajgatan. Parkering är endast tillåten i garagen under Inloppet och i stora garaget, under Utsikten 2, där även gästparkering finns, båda garagen med infart från tunneln. Gående har företräde i området och fordon får inte framföras med högre hastighet än gående. Aimo har rätt att utdebitera förhöjd avgift vid felparkering. Anvisningarna för gästparkering framgår av hemsidan och Bopärmen, samt skyltningen.

Renovering

Om du renoverar din lägenhet se då till att transportera bort byggavfall och att du städar bort det byggdamm det för med sig i trapphus och entré. Kontakta styrelsen vid större förändringar innan du börjar arbetet.

Rökning

Rökning är inte tillåten i trapphus, hissar, tvättstuga eller föreningslokal. Om du eller dina gäster röker utomhus så snälla kasta inte fimpar runt huset och framförallt om så är fallet så tar du bort dom. Du har även skyldighet att se till att dina gäster följer våra regler. Det har visat sig att husets system för ventilation gör att rök har lätt att tränga in i våra lägenheter. Försök att tänka på det när du röker för öppet fönster eller balkong att det kan finnas personer som är allergiska mot rök. Styrelsen avråder starkt från rökning på balkongerna.

Telefonnummer

Om du byter telefonnummer eller e-postadress meddela detta till styrelsen för uppdatering av kontaktlistan och för uppdatering av porttelefon samt passagekontrollen till gästparkeringen.

Trapphus

Ur brandskyddssynpunkt måste våra två trapphus hållas rena från allehanda föremål. Enligt lag får inte lösa och brännbara föremål - såsom solstolar och skidor, barnvagnar m.m.  - förvaras i trappuppgångar som kan försvåra en utrymning om det börjar brinna.

Tvättstugan

Tvättstugan har en egen enkel regelsamling. Den sitter på väggen vid bokningscylindrarna. Bokad tid som inte påbörjas inom en timme övergår till annan som vill tvätta. Torkning av tvätt får ske max 30 minuter efter bokad tid om man kommit överens med nästa person som skall tvätta. Alla som har tvättat måste städa efter sig. (se nedan)

Tystnad

Det kan aldrig vara helt tyst i ett hus. Respektera dock dina grannar genom att inte hamra, borra eller väsnas på annat sätt mellan klockan 21:00 och 07:00 måndag – fredag. Lör-, sön- och helgdagar gäller tiden mellan 22:00 och 10:00.Säg gärna till i förväg om du ska ha fest (som du tror kan bli störande) så att det inte blir en otrevlig överraskning för grannarna alt. använd föreningslokalen.

Utemiljön

Gatan och kajen framför huset tillhör SQSF och inte vår förening. Detta medför att de boende på entreplanet inte får betrakta utrymmet på kajplanet framför lägenheterna som en del av lägenheten och inte heller blockera utrymmet med föremål.

De under hösten 2010 utplacerade stenarna är avsedda att avgränsa mot kajtrafiken och utgör ingen avgränsning för lägenheternas disponibla utrymme.

SQSF, liksom föreningen, kräver att det ska hållas rent och snyggt.

De boende på kajen får efter godkännande från föreningens styrelse (Brf Västra Saltsjön) placera utemöbler utanför lägenheterna. Utemöblerna ska vara enhetliga med grannars, stå nära husväggen och bestå av 2 nättare stolar och ett mindre bord. De ska hållas i sådant skick att de ger ett välordnat och propert intryck. Föremål ska vara hela och välskötta.

Föremål för underhåll (ex. mattor, städutrustning, blomredskap) får ej placeras stadigvarande mot husväggen.

Utsmyckning

Utsmyckning i trapphus och på fasader etc. är icke tillåtet utan tillstånd från styrelsen. Styrelsen har i ovanstående punkter behandlat frågor som är av intresse för trivseln i boendet. Givetvis kan det uppstå sådana situationer, som gör att styrelsen kan utfärda särskilda bestämmelser i olika frågor. Som bostadsrättsinnehavare och medlem är du givetvis skyldig att efterleva styrelsens beslut. Du bör då ha som utgångspunkt att styrelsens ambition är att skapa trivsamma och ekonomiskt bra förhållanden i föreningen.

Övrigt

Synpunkter och råd på ordningsreglerna lämnas till styrelsen.

2020-09-16